Office of “Aeroexpress” company

Moscow, Sheremetyevo airport, Aeroexpress railway station, 4th floor

Architects: Aleksei Goriainov, Mikhail Krymov

Project and building: 2011-2012

Area: 4000 sq.m.


New office of “Aeroexpress” company was meant to accommodate a substantially increased number of employees, provide them with a comfortable work environment and reflect the company’s dynamics and its spirit of innovation.

The office occupies one half of the railway station floor located at the Sheremetyevo international airport. Along with building the office, other facilities have been rebuilt, small offices for rent have been separated, and the cafeteria has been built.

The office consists of four zones situated along one axis.

The reception area is located at the office entrance. This zone is emphasized by the red carpet pattern, which transitions into a quieter grey color with red stripes in the work zone. The reception area has two stands divided by a bent glass wall with the logo on it. The first stand faces the entrance and office visitors. The second stand faces inwards and is intended for the office managers who serve about 150 company employees. The stands are lit with LED lights, and the bent lamps that follow the shape of the stands are custom designed.
Office area. Immediately behind the reception,the offices of the company executives are located alongsidelit hallways to the right and to the left. The offices are not large (9 sq. m) but the separating walls do not reach the ceiling. The steadiness of the free standing blank wall office parts is accomplished by the stretched metal rods. The rods are well seen through the glasses separating the offices. The absence of massive construction elements, the transparent glass and the light diagonal rods create the feeling of clarity and lightness in this zone.
Open space zone. The majority of employees work in the common space. This solution has been dictated by a very deep space – nearly 60 m.
The lighting of the work zone is accomplished with the custom-made ceiling lights. These bands of lights carry the light from one window to another and illuminate the entire hall. The dynamics of the lights is supported by the narrow red stripes printed on the carpet. The zoning is accomplished with low glass partitions. Custom-made lights with the names of departments hang from the ceiling. It is important to note that all the work stations are separated by frosted glass screens cut at the height which does not allow seated people to see each other’s eyes, makes them feel more protected and prevents distractions. In the center of the open space, by the sides of the main passage, a rest and conference area is organized.  Both executives and employees enjoy this area. In addition, it visually unites the entire office, from the reception to the dispatcher’s office.
Dispatch center. Even before entering the office, a visitor will see an impressive curved glass wall behind the main office zone with the company logo shining behind it. This wall separates the office and the Aeroexpress Common Dispatch Center (CDC), from which all the terminals and trains to all directions are controlled. CDC forms the core of this office and is its most impressive part.

From the open space of the Aeroexpress main office, the entrance opens into the dispatch and situation centers. CDC is separated from the work zone by a curved glass wall, behind which a lit logo on the red background is located. The image of the CDC visual common space is inspired by the aircraft engine. This theme is also supported by the common space layout and by the seemingly flying neon lights on the ceiling. The central part of the ceiling in both halls is made ofbent metal panels that emphasize the common idea. The layout of the interior is built around the central axis, on which the conference room and the dispatch office are located. This assures good view of the video wall from the conference hall. Entry into each of these main facilities requires different security levels and is done independently. 
An entry vestibule is provided for a better soundproofing of the conference room. Between the outer arc-shaped stained glass and the conference room, an image element is located on the outside, which serves as a light box with the company logo. On the conference room side, the box contains Aeroexpress exhibition shelves with backlight. On the wall left to the entrance, a video conference screen is located. The dispatch office houses three dispatchers. Behind the curved video wall a hermetic zone is located. The wall surface featuring video cubes is finished with black perforated metal sheets. Shift manager’s office is separated from the dispatch hall with a full height glass partition. The dispatcher’s wing-shaped desk is made of white Corian and stainless steel. 2 auxiliary rooms are located next to the conference room and dispatch hall: a room for snacks and drinks by the conference room side and a rest room by the dispatch hall.
Conference table, dispatcher’s desk, lights and all decorative elements are custom built.

Finish and materials:
Between the conference room and the dispatch hall, a triplex glass with variable transparency is used. The conference room and the dispatch hall are finished with a combination of Alucobond, stainless steel sheets, glossy plastic, painted, frosted and transparent glass, mesh, concrete-like decorative plaster. The floor is covered with a red carpet and iron-treated concrete.